Следвайте Гласове в ТелеграмНай-малко 40 души бяха убити, а стотици ранени

...
Следвайте Гласове в ТелеграмНай-малко 40 души бяха убити, а стотици ранени
Коментари Харесай

В Израел разследват провал на Мосад заради атаката на Хамас, при която загинаха над 40 души, а близо 600 са ранени

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Най-малко 40 души бяха убити, а стотици ранени в Израел в резултат на офанзивата на " Хамас " по еврейската страна, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на израелските здравни управляващи. Това е най-смъртоносната офанзива от години в Израел, отбелязва АП.

Според АП ранените са минимум 561, като организацията се базира на броя на признатите в израелски лечебни заведения. От тях минимум 77 души са в сериозно положение.

Според израелската медия Ен 12 нюз ранените от израелска страна са минимум 740, съобщи Ройтерс. А Франс прес оповестява за 779 ранени, като се базира на израелското министерство на опазването на здравето.

 

 

" Разследват неуспеха на Мосад "

Представители на израелското държавно управление са съобщили пред Военновъздушни сили, че стартира огромно следствие за това по какъв начин израелското разузнаване не е забелязало идната солидна и добре координирана офанзива на " Хамас ".

" Ще продължи с години ", е коментирал един от източниците на английската медия.

Рано тази заран незнаен брой бойци на палестинската формация " Хамас " нахлуха през линията Газа на израелска територия и откриха огън. От " Хамас " настояват, че са изстреляли минимум 5000 ракети и поеха контрола над голям брой общности в Южен Израел.

" Палестинският народ има правото да се пази против терора на заселниците и окупационните войски ", съобщи палестинският президент Махмуд Абас след безпрезедентното нахлуване.

 

 

В отговор израелската войска нанесе въздушни удари по линията Газа.

" Граждани на Израел, във война сме. Това не е интервенция или обучение, а война. Тази заран " Хамас " стартира убийствена, изненадваща офанзива против страната Израел и жителите ѝ. Наредих цялостна готовност на запасняците. Врагът ще заплати невиждана цена ", съобщи израелският министър председател Бенямин Нетаняху и разгласи началото на интервенция " Железни мечове ".

На свикано от него незабавно съвещание на съвета за сигурност Израел си сложи три съществени цели: " да прочистят всички атакувани области от противников сили, да накарат врага да заплати висока цена и да подсилят ограниченията за сигурност ".

Десетки бойни самолети са взели участие в удара, съобщи говорителка на израелската войска. Под прицел са били взети 17 военни уреди и 4 командни центъра на Хамас.

Ударите бяха осъществени, откакто изненадващо въоръженото крило на Хамас предприе офанзива против Израел. То изстреля хиляди ракети по израелската територия от линията Газа, а в същото време въоръжени бойци навлязоха в Израел и съгласно израелски медии те са взели за заложници хора в няколко израелски градове.

 

 

Палестински медици в линията Газа оповестяват за доста убити и ранени в резултат на въздушните удари, съобщи Ройтерс.

  " Хамас " държи заложници 

Както от " Хамас ", по този начин и от локалния клон на джихадистката формация " Ислямски джихад " настояват, че са завладели незнаен брой израелски бойци.

Палестинската групировска заяви, че са взели и цивилни заложници. Публикува видео, в което се виждат трима мъже с цивилни облекла, държани в плен от въоръжени мъже, чиито лица преднамерено са размити на фрагментите. Във видеото твърди, че израелците са врагове, хванати по време на офанзивата против Израел.

" Новините за цивилни, които са взети за заложници в домовете им или в Газа са ужасяващи. Това опонира на интернационалното право. Заложниците би трябвало неотложно да бъдат освободени ", сподели европейският посланик номер едно Жозеп Борел Борел в Екс.

 

 

Същевременно ДПА и Ройтерс, като се позоваха на израелски медии, оповестиха за жителки на израелски кибуци покрай линията Газа, които споделят, или, че въоръжени мъже са нахлули в дома им и се пробват да стигнат и до бомбоубежището, в което се укриват, или, че въоръжени мъже обикалят по улиците на кибуца. 

Лидерите в Европейският съюз и Белият дом осъдиха безпрецедентнана офанзива на Хамас против Израел.

Лаконичен коментар пристигна от Москва - зам.-министърът на външните работи Сергей Рябков съобщи, че " ясно е, че Русия постоянно приканва за деескалация ".

Подкрепа за бойците на " Хамас " пристигна от Иран.   " Поздравяваме палестинските бойци ", съобщи съветникът на иранския аятолах Али Хаменей - Рахим Сафавитой. " Заставаме до палестинските бойци, до момента в който Палестина и Йерусалим не бъдат освободени ", добави иранският представител.

Ливанското придвижване " Хизбула " също поздрави Хамас " за героичната му и победоносна огромна интервенция против Израел " и съобщи, че масираният ракетен обстрел по Израел е съдбоносен отговор на продължаващата израелска окупация на палестинските територии и обръщение към тези, които се стремят към нормализация на връзките с Израел и поздрави Хамас за героичната му и победоносна огромна интервенция против Израел, добавя Франс прес.

Саудитска Арабия прикани за прекъсване на насилието сред Израел и палестинците, съобщи Ройтерс, като се базира на изказване на саудитското министерство на външните работи.

" Следим невижданите събития сред прочут брой палестински групировки и израелските окупационни сили, които доведоха до висока степен на принуждение по редица фронтове ", се споделя в изказването.

Атаката на Хамас бе осъществена и в миг, в който се навършват петдесет години и един ден от началото на израело-арабската война през 1973 година, в която починаха 2600 израелци и минимум 9500 души бяха убити или изчезнаха от арабска страна за трите седмици на спор.

Каква съставлява палестинското придвижване Хамас

Изненадваща офанзива против Израел на палестинското придвижване Хамас е една от най-сериозните ескалации на израелско-палестинския спор от години, се споделя в материал на организация Ройтерс, в който се дава информация за това какво съставлява Хамас.

Хамас, или Движението за ислямска опозиция, е учредено през 1987 година по време на първата палестинска Интифада. То разполага с поддръжката на шиитски Иран, като споделя една и съща идеология с организацията " Мюсюлмански братя ", основана в Египет през 20-те години на предишния век.

Хамас ръководи линията Газа от 2007 година, след къса война със сили, лоялни на придвижването " Фатах ", ръководено от палестинския президент Махмуд Абас, който е основан на Западния бряг и оглавява също Организацията за избавление на Палестина. Взимането на властта в линията Газа бе предхождано от успеха на Хамас на палестинските парламентарни избори през 2006 година Хамас упрекнаха Махмуд Абас, че заговорничи против придвижването, а Абас окачестви като прелом идването на Хамас на власт в линията Газа. Оттогава насетне има доста конфликти с Израел, като Хамас изстрелва ракети от линията Газа по израелската територия, а Израел отвръща с въздушни удари по линията Газа.

Хамас не признава Държавата Израел и е срещу договореностите от Осло сред Израел и Организацията за избавление на Палестина, реализирани в средата на 90-те години на предишния век.

Въоръженото крило на Хамас изпраща въоръжени нападатели и атентатори самоубийци на територията на Израел. Движението окачествява активността на въоръженото си крило като " опозиция против израелската окупация ".

Хамас попада в описите с терористични организации на Израел, Съединени американски щати, Европейския съюз, Канада, Египет и Япония.

Хамас е част от районен съюз, в който вземат участие още Иран, Сирия и шиитското придвижване " Хизбула " в Ливан.

Макар да е основано в линията Газа, придвижването Хамас има симпатизанти във всички палестински територии, като водачите му се намират на разнообразни места из Близкия изток.

Източници: dnes.dir.bg, dnevnik.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР